България през погледа на един чужденец

Българите отдавна забравиха соц. приказката, че всичко ни е най! След падането на режима и нашият байганьовец видя свят и установи, че и на много други места по света има планини, реки, поля, морета и природата е уникална и красива където и да си. Дори по типичния нашенски манталитет, тревата винаги е една идея по-зелена от другата страна на оградата.

Но как виждат страната ни чужденците, попаднали в дебрите на източноевропейската реалност? Предлагаме ви да видите описанието на една травъл-блогърка, която е запленена от родината ни. Тя е съставила списък със задължителните според нея места, които трябва да види, и нещата, които трябва да опита всеки турист в България.

Кристина Гуан е канадка, обсебена от идеята да обиколи света. Тя споделя, че е написала статията си за България неохотно, но не защото не я обожава или защото няма достатъчно за писане. По думите й, страната ни е толкова невероятна, че тя егоистично искала да я запази като своя собствена малка туристическа тайна. Това, което я привлича в родината ни е, че тук можеш да се насладиш на спиращи дъха гледки, които (за разлика от всяка друга част от света) не са обсадени от „инстаграм зомбита“.

Предлагаме ви да видите списъка със забележителности в България според Кристина Гуан. Нейният съвет е, преди да се зачетете да четете, да ударите един шот ракия. Ето какво е впечатлило блогърката, посетила много места по света, у нас. Списъкът със сигурност ще ви изненада и ще ви накара да се вгледате повече в родните ни богатства.

  1. Изследвайте руините на изоставено НЛО

Първото нещо в списъка със забележителности в България е монументът на Бузлуджа. Бялата мъгла, която се стеля над Стара планина, те кара да се чувстваш, сякаш си се телепортирал в научно-фантастичен филм, споделя Кристина. Тя е посещавала комунистическия паметник два пъти и всеки път е оставала запленена от преживяването, въпреки пререкания със сърдития пазач.

2. Поиграйте си в удивителните лавандулови и слънчогледови полета

Всички знаем, че полетата с лавандула и слънчоглед са наркотика на Инстаграм. Стига, разбира се, да не сте предозирали с черешов цвят и лалета. Но ако все още дишате, то България има нещо, с което да обогатите архива си за #ThrowbackThursday. Но за разлика от Тоскана и Прованс, тук няма орди от снимащи се хора. Българите си живеят в блажено невежество за безкрайните полета, където лавандула и слънчоглед заемат необятни пространства край Казанлък.

3.Разгледайте римски руини под магазин H&M

Странно, нали? Магазинът за евтини бейсик дрешки да дава подслон на антични римски руини? Това е от типа неща, които може да видиш само в България и по-специално – в Пловдив. Той е един от най-старите градове в Европа и това е една от причините да бъде обявен за европейска столица на културата за 2019 година. По този повод можем да кажем само едно – в H&M ще имат мнооого работа.

4. Поплувайте в розово езеро

Обзалагаме се, че когато изготвяте списък с причини да посетите България, плуването в розово езеро няма да е сред тях. Е, изненада – България може да се похвали и с това – Атанасовското езеро в Бургас. Както и много от останалите забележителности в тази страна, и то попада извън радара на туристите. Къпането в него не е забранено, но единствените хора, които можете да видите да плуват там, са местните.

5.Топнете се в „инфинити“ басейн безплатно

Българското Черноморие е една от топ „уелнес“ дестинациите на Балканите, благодарение на минералните извори и ниските цени. Но знаете ли какво е по-добро от евтино? Безплатно! Обществен басейн във Варна предлага топла баня в минерална вода на примамливата цена от нула долара! Той се намира на брега и е от типа „инфинити“ – сякаш се слива с морето. Дали ще го делите с група голи балкански мъжаги? Най-вероятно да, но го приемете като среща между култури.

6Посетете мечтаната църква на Барби

От всички туристически дестинации в България, църквата в Шипка се оказва любима на чужденката. 53-метровата кула, златните куполи и разбира се красивият розов цвят я правят едно от най-красивите места в България през погледа на блогърката. Построена в памет на загиналите в Руско-турската освободителна война, тази църква с пищен екстериор и сравнително скромен интериор определено трябва да се види.

7Пийнете в осветен от свещи хамбар, пийнете в бар с обстановката на дом или такъв, скрит зад тайна врата, пийнете навсякъде…

Нека поговорим за нощният живот в България. Не можете да посетите страната, без да се насладите на питие или… петдесет. Затова едно от основните неща, които трябва да направите, е да се насладите на нощния живот. Задължително обиколете баровете в София. Сред местата, от които е останала впечатлена блогърката, са баровете „Апартаментът“, където можеш да изпиеш котейл в домашна обстановка, и „Хамбарът“, който е точно това – хамбар, но осветен от свещи.

8. Опитайте местната храна

Едно от най-добрите неща, които можеш да направиш в България е… да ядеш! Кристина е направила абсолютно безплатен хранителен тур в София. Това дори и ние не го знаехме!

9. Каменна гора със сексуален символизъм

„Почти отписах каменната гора край Варна, но впоследствие прецених, че щеше да е „шибан“ ход от моя страна“, шегува се пътешественичката. Позната като Побитите камъни, тя представлява главно каменни колони, образуващи всякакви… забавни форми. Тя може и да не е най-вълнуващата атракция (освен ако не сте луди по геология), но определено е интересен природен феномен. Като пенисообразен Стоунхендж…

10.Разгледайте „емовски“ църковни фрески

Ако отидете във Велико Търново няма как да не видите древната крепост Царевец, която се издига над града. За специални празници дори може да гледате впечатляващо светлинно шоу. Освен внушителните крепостни стени обаче, едно от подценяваните места е патриаршеският храм „Свето Възнесение Господне“. Там можете да видите едни от най-интересните фрески – модернистичните картини, нарисувани в тъмни цветове. Те правят храма „най-емовската църква“ в очите на Кристина.

11.Пренощувайте в манастир на върха на планината

Рилският манастир е една от топ атракциите в България. Малко известен на туристите обаче е фактът, че можете да пренощувате там. Представете си, това е все едно да имаш възможността да преспиш на Айфеловата кула или на Тауър бридж! И макар, че няма особено много за правене в манастира по тъмно, тишината и спокойствието на това свято място на върха на планината са невероятни!

12.Разходете се по Дяволския мост

На последно място, но не по важност, Кристина Гуан поставя Дяволския мост. Тя дори не е имала възможността да посети мястото, но е слушала толкова за него, че е решила да го включи в списъка си. Мостът, построен през 16 век, се отразява перфектно във водите на река Арда. Но той е много повече от красива гледка – дълбоко обвързан с фолклора и обгърнат в мистерия. От слухове за жени, загинали заради вграждането на сянката им при строежа, до теории за отпечатък от крака на самия Сатана, това е задължителна дестинация при следващото гостуване на блогърката в България.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *