Пелион – райската градина на олимпийските богове

Публикувано на от admin

В разгара на лятото е най-подходящият момент да помечтаем за райски дестинации, събиращи в едно най-дълбокото синьо на морето и прохладата на най-зелените планини. Разходки по пясъка, спиращи дъха гледки към хоризонта, вкусна храна и усмихнати хора в някое отдалечено от цивилизацията селце… А защо само да мечтаем, като подобни места съществуват, и то на съвсем близко разстояние и на достъпни цени!

Страната ни има щастието да граничи с една от най-мечтаните дестинации за хората в цял свят. Гърция е цяла вселена! Независимо дали сте любители на екзотичните плажове и кристално чистите води, дали предпочитате да посетите места, пропити от древна история или искате нон-стоп купон на остров, населен само с млади хора, дошли със същата цел – южната ни съседка предлага всичко това. Но и много повече…

Тесни и стръмни калдъръмени улички, ниски къщи с цветни градини, история и мит, преплетени в невероятна симбиоза… И море, море, море – безкрайна синя шир, сливаща се с небето. Това е Гърция в представата на всеки пътешественик, независимо дали е стъпвал или не по тези места, които са люлката на днешната цивилизация. И местните го знаят, затова се надпреварват да привличат туристи точно с тази комерсиализирана автентичност на своята култура. За щастие обаче са останали места, запазили типично гръцкия дух,потапящи посетителите изцяло в атмосферата на тази древна нация, родила философията, театъра, поезията, астрономията и какво ли още не.

Местността Пелион е една от не дотам популярните дестинации в Гърция. Това обаче е пропуск само на съвременните хора, тъй като според легендата именно това е била лятната резиденция на олимпийските богове. Всеки, посетил това късче от рая, незабавно разбира защо. Високи планински склонове, обрасли с вековни дървета, се спускат бясно към скалистите брегове на Егейско море. Пищната зеленина рязко контрастира с кристалното синьо за неописуема наслада на очите.

Тук няма огромни all inclusive комплекси, но има китни планински селца разкриващи невероятни панорамни гледки. Няма как да се насладите на изтънчена гурме кухня, но можете да опитате прясна риба, извадена от местните рибари същия ден. Тази дестинация е за приключенците, за мечтателите, за естетите, за единаците, за странниците и за философите. Тук сякаш дори вятърът свири в ритъма на сиртакито, а дивите плажове са като от декор на „Зорба Гръкът“.

Но Пелион предлага богатствата си и на градските чеда, които не искат да са изцяло откъснати от света. Най-големият град на полуострова е Волос, който рязко контрастира на фона на тихите и спокойни планински селца. Там крайбрежната алея е осеяна от приятни кафенета и таверни, които са препълнени с хора. Плажните барове сервират ледени питиета под звуците на модерните хитове, а улицата с магазини предлага някои от водещите модни марки.

Легендата свързва града с Язон и аргонавтите, които именно от тук поели героичния си поход в търсене на златното руно. И като наследници на древните герои и ние избираме Волос за наша отправна точка в пътешествието си из Пелион.

Ферибот от града извозва многобройните туристи към Северните споради. Това са острови, придобили световна известност поради факта, че именно там е заснет филмът с музика на АВВА – Mamma mia! с участието на Мерил Стрийп. Там нощният живот кипи, а посетителите са предимно млади хора.

Но ако все пак решите да се потопите в непознатото и неизвестното, то тогава вашият маршрут е нагоре. Първата спирка определено е село Макриница. Наричана от местните Терасата на Гърция, гледката, която се открива от високия планински склон към Волос и морето е умопомрачителна. Още по-нависоко се намира селцето Ханя, което е точно под ски пистите на самия връх на планината. Има още множество населени места, пръснати по склоновете, които макар да си приличат по много неща, имат нещо уникално и си заслужава да се посетят.

С едночасов път из острите завои на планината обаче стигаме до кулминацията на нашето пътешествие. Макар в района да има множество плажове, един се откроява особено ярко. Малко са местата, които могат да се сравняват с Агиос Йоанис, не само в Пелион, но и в цяла Гърция. Този малък каменист плаж е любим на местните заради кристално чиатата си вода. Разположен между скалите в малко заливче, до него се стига пеша от селото. И макар да не е плитък и пясъчен, както сме свикнали, той е истински природен феномен, сякаш излязъл от картичка, или както бихме казали в модерната епоха – от скрийнсейвър на Windows. По цялото крайбрежие има множество плажове – някои с чадъри и шезлонги, други – диви и каменисти, но именно тук най-силно се усеща духът на Пелион.

Има още много задължителни неща, които да се видят в тази магическа местност, наричана и до днес Земя на кентаври. Както се очаква, навсякъде има древни храмове и църкви, планинската теснолинейка е атракция сама по себе си, а през зимата стотици туристи посещават ски пистите навърха на планината. Дори храненето е истинско преживяване. Цялата местност е известна с малките си ресторантчета, познати като ципурадики. Името идва от ципуро – типичната за региона анасонова ракия. Само с едно питие усмихнатите ресторатьори носят чинии, отрупани с мезета. Морски деликатеси, зеленчуци, ястия с или без месо, с всяка следваща поръчка на 50-грамовата бутилчица блюдата постоянно пристигат и никога не се повтарят.

Неслучайно според легендата в Пелион се е намирала пещерата на кентавъра Хирон, обучавал най-големите герои на Древна Елада. Херкулес, Ахил, Язон, че дори и олимпийски богове са преминали през школата на мъдрия учител. Така и всеки турист, посетил тези земи, научва нещо изключително важно. Застанали на терасата на планинските селца с гледка към хоризонта не можем да решим дали се чувстваме незначително малки или безкрайни като морската шир. Но това, което вече знаем, е че животът е прекрасен, щом ни е дал възможността да попаднем приживе в тази райска градина!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *