Адреналин в сърцето на Балкана… на няколко крачки от София

Публикувано на от admin

Помниш ли, когато искаше да станеш рокер? От тези с чопърите и брадите ала ZZ top? Да яхнеш мотора, без да ти пука накъде отиваш, просто да караш…
E, да, ама трябва и да се яде! И след като от понеделник до петък се бъхтиш в офиса, че и в събота изработваш някой друг час overtime, какво по-напред да свършиш в свободната неделя…
Ами ако ти кажем, че има как да се озовеш в сърцето на Балкана и дори да си организираш незабравим ден, пълен с адреналин, и то само на 50-ина км от София?
Там няма лъскави хотели, няма баровци с беемвета, нито кифли, попаднали там само заради поредното стори с филтър в инстаграм. Има обаче зашеметяваща природа, топли и приветливи хора и евтина бира!
Става въпрос за село Лакатник. Дори да нямате чопър, до там може да се стигне с влак за 40-ина минути от София или с кола през живописното Искърско дефиле. Задължително условие е по пътя да звучат вечните класики на Steppenwolf – Born to be wild, Rainbow – Wolf to the moon и Lynyrd Skynyrd – Free bird.
Първата спирка е обновеният ресторант „Пещерата“. Сякаш излязъл от някой филм, той носи типичния дух на американските крайпътни заведения. „Пещерата“ е любима дестинация на мотористите, които се събират там за да се насладят на вкусната кухня под звуците на водопада, течащ буквално до масите. Бирата се студи в ледените води на извора, а атмосферата е точно като в някое Hard rock cafe.
След като си заредил с пенливо „гориво“ и порция конски кюфтета, вече можеш да се насладиш на всички възможности, които предлага китното селце. Има разнообразни занимания както за начинаещите в туризма, така и за по-изпечените планинари. От там тръгват няколко екопътеки, които разкриват изумителни панорами на Искърското дефиле.
Особено атрактивна е дестинацията за любителите на силните усещания. Скалите в района достигат до 250 метра височина и има множество маршрути за катерене с различна степен на трудност. Освен алпинисти, селцето привлича и любители на спелеологията, тъй като в района има няколко пещери, всяка от които си заслужава да се посети.
Ако имате късмета да попаднете в Лакатник втория уикенд на месец май получавате като бонус още едно незабравимо преживяване. Всяка година пичагите от местния отряд на Планинската спасителна служба организират спускане с въжен тролей напълно безплатно по случай празника на селото. Тогава се стичат много хора от различни кътчета на страната, лее се бира, ухае на скара и изживяването определено си заслужава всяка минута чакане.
А сега следва и перлата в короната на Лакатник! Селото предлага уникално рафтинг изживяване в река Искър. Бързеите се редуват със спокойно течение, за да можеш да си отдъхнеш.
Е, след един такъв ден как да не си тананикаш:
Get your motor runnin’
Head out on the highway
Lookin’ for adventure
And whatever comes our way…
Дори и в скучната сива риза на следващия ден в офиса, ти ще знаеш, че си born to be wild…

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *